neděle, června 01, 2008

Superpočítač za 4000 €

Jsem nadšen. Od rána si čtu o GPGPU, moderních grafickejch kartách a FASTŘE.

Belgičtí vědci sestavili počítač z běžně dostupného hardwaru, který v úkonech, pro které byl sestaven, předběhl moderní superpočítač. Kde bere svůj výpočetní výkon? V grafickejch kartách. Má jich hned 4 (celkem 8 jader), a CPU jim akorát dává počítat data a vypočtené je od nich přijímá. Jeho příkon 1500 W je o několik řádů menší než příkon, který potřebuje superpočítač.
nvidie) potažmo CTM (od AMD)), přes které můžete svým grafickým kartám dávat počítat teoreticky cokoliv. Nemusí to být jen 3D grafika her.

Má to ale háček. Procesory grafických karet jsou rychlé jen v určitém druhu početních úkonů (floating point vector processing). A to, co od nich chcete nechat spočítat, jim musíte napřed předžvejkat (tzn. naprogramovat právě pro to jejich rozhraní). Takže pokud jste si mysleli, tak jako já, že si koupíte počítač se čtyřma grafickejma kartama, a pak někde v ovládacích panelech zatrhnete volbu „Počítej vše, co můžeš přes grafický karty“, a tím mohli komprimovat video nebo počítat ovečky závratně rychle, tak TO NÉ. Zatím můžou (uměj) vypočetní sílu grafickejch karet využívat jen programátoři v Cčku, který jsou zkušení v programování počítačový grafiky.

Ano, škoda. Ale rozhodně je to krok kupředu. Je jen otázkou času, kdy začne Photoshop počítat i přes grafický karty, nebo kdy budou první videokodeky vyžadovat, abyste měli v počítači alespoň jednu programovatelnou grafickou kartu. Je hezké pomyslet, že takové možnosti se nám dnes otevřely díky počítačovým hrám a jejich výpočetně přenáročné grafice.

Pionýrem ve výrobě počítačů, které by i normálním neprogramujícím smrtelníkům dopřály trochu toho urychlení grafickou kartou, se v současný chvíli zdá být AMD. Má výhodu, že koupil vyrobce grafických karet ATI, a sám vyrábí normální procesory, takže se to teď snaží rozumně zkloubit.

Žádné komentáře: