pátek, března 05, 2010

Jak odstranit desktop z Alt-Tab menu

Na jednu věc jsem si u Windows 7 nemohl zvyknout: nepraktické menu Alt-Tab pro multitasking. To, že bylo s těmi efekty o chlup pomalejší mi tolik nevadilo jako to, že se mi v něm zobrazovala pracovní plocha jako položka. Plochu ve Windows nepoužívám, a když už ji chci vidět, znám pro její zobrazení zkratku Win-D. Při listování mezi otevřenými programy v Alt-Tab mi položka s pracovní plochou vysloveně vadila, protože jsem ji musel obcházet a přitom se vždy divil, co je to za divný program, protože si nevzpomínám, že bych ho byl někdy otvíral.

V komentářích k tomuto článku jsem našel způsob, jak se desktopu v přepínacím menu zbavit. Je nutné připsat něco do registrů Windows:

Spusťte si Editor registrů (Win-R) regedit

spuštění editoru registrů

a ve stromu vyhledejte adresář Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer. V pravém rámečku Editoru registrů pak klikněte pravým tlačíkem, a vytvořte novou hodnotu DWORD. Pojmenujte ji AltTabSettings.

vytvoření hodnoty AltTabSettings

Pak na AltTabSettings klikněte pravým tlačítkem a nastavte hodnotu na 1.

nastavení AltTabSettings na 1

Potvrďte, ukončete Editor registrů, a už můžete přepínat mezi programy jako jste byli zvyklí ve Windows XP.

V Alt-Tab menu se tak sice připravíte o aero-efekt i mini-náhled okna otevřeného programu, ale zmizí z něj desktop, což je oč tu běží. Vše se dá vrátit do původního stavu. Stačí celou hodnotu AltTabSettings, kterou jsme přidali zase odstranit. Nelekejte se, když pak po odstranění a zavření editoru registrů Windows 7 hned nezačnou používat zase jejich standardní Alt-Tab menu. Za pár sekund si změny všimnou a vše bude zase jako při starém.

A nakonec ještě pár tipů pro používání Alt-Tab menu: Pokud je vyvoláte omylem anebo si během vybírání programu uvědomíte, že nikam přepnout nechcete, nemusíte v něm vyhledávat program, ze kterého přepínáte. Lze je opustit stiskem Ctrl bez přepnutí do právě zvoleného programu. A ještě jeden daleko praktičtější tip, který nevidím používat téměř nikoho, je přídavné stisknutí klávesy Shift, což způsobuje listování programy v opačném pořadí. Když v menu nechtěně minete program, do kterého chcete přepnout, stačí se tam vrátit Alt-Shift-Tabem a nemusíte procházet nabídku programů celou znovu.

1 komentář:

Lingerie řekl(a)...

Nice post thanks for sharing this article..it help a lot in increasing my knowledge about this.