středa, září 16, 2009

PC AT 386 DX, 40 MHz, 4 MB RAM

Tam kde bydlím, jsme nemohli najít klíč od sklepa, někdo ho někam zašantročil, protože nikdo z nás do našeho sklepa jak živ nemusel. Teď jsme se ale rozhodli koupit si na sklep novej visací zámek a říct domovníkovi, aby starej zámek přeštípl.

Spolubydlící mi říkal, že ve sklepě, který léta nikdo nepoužíval, máme spoustu harampádí, který buď vyklidíme, nebo tam necháme těm, co tu budou bydlet po nás.

Byl jsem se tam podívat, a co to nevidí, oko mé modravé: Starej počítač PC Big Tower. Vypadal hodně staře. Dvě disketovky, 3,5" a 5,25", myš na COM portu, klávesnice s pětikolíkovým DIN konektorem, bez soudblasteru, ale nějakou síťovku na koaxiál měl. Knoflík TURBO a dvouciferný digitální displej na bedně mi napovídali, že to bude hodně starý. Nejvejš první Pentium spíš ale 486 DX, hádal jsem. Třiosumšestky přece už dávno nikde nejsou. Byl tam k tomu 14" noname monitor (ale s chlubivým nápisem „low radiation“!!!, myš, klávasnice, i nějaká tiskárna na LPT. Všechno zaprášený letitým prachem, opředený pavučinama.

Kruci, kraksna stará, zdalipak ještě chodí? Vytáhl jsem to vše kromě tý tiskárny k sobě do pokoje do čtvrtýho patra, omyl léty zažloutlý plast, rozšrouboval, vysál prach vevnitř. A co bylo v něm? Procesor AMD 386 DX! Nevěřil jsem svým očím. Jeden harddisk na 40ti-drátovým IDE s kapacitou 130,7 MB. Trident VGA karta, která má neuvěřitelných 512 KB. Na motherboardu čtyři SIMMy plně osazený paměťovejma modulama.

Když jsem to zapojil, a zapnul, koukám, jak se na displeji rozsvítilo 40 a jak se ťukavě kontrolujou necelé 4 MB RAM. Skočil jsem do BIOSu, a koukám, že se nám systémový ukazatel času poněkud přetočil na rok 1902 - tak jsem nastavil přesný čas, a rok 2009 (kupodivu to šlo). Pak jsem tu herku nechal bootovat.

Pochlubil se mi 64 KB cache paměti. Naběhl německej MS-DOS 5.0, smartdrive, německá klávesnice pod DOS, ovladač na myš, a už disk ze sebe zoufale kopal Windows 3.11. Paráda. Odklikl jsem dvě chybová hlášení, něco že se nemoh přihlásit do sítě, a pak už se na mě Windows smály. Je v nich nainstalovanej Microsoft Word 6.0 (v adresáři C:\WINWORD). Na disku pár zapomenutých dokumentů, jedna žádost o zaměstnání, jinak nějaký opsaný článečky o imperializmu a něco odborně chemickýho o barvivech.

DOS i Windows byly na tom disku nainstalovány 08.06.1995, nejnovější soubor na disku byl z léta 1996. Třináct let ten počítač nikdo nezapnul. Windows for Workgroups teď mají poněkud problém se současným systémovým časem. Na nově vytvořeným souboru mi hlásí datum „17.01.19:9“.



Jsem uchvácen. Jel jsem si koupit 3.5" diskety, disketovku na USB, kterou připojím k notebooku, abych mohl přenášet data, a zaběhl do Retro-Games obchodu koupit další dva IDE disky (kupodivu měli i jeden přesně takovej, kterej byl v počítači. Ten jsem vzal, stál 2 €) a ještě jsem přikoupil mechaniku CD-ROM na IDE (5 €), abych mohl třeba i něco vypálit na CD a přenášet po cdčkách, podaří-li se mi tam tu CD-ROMku rozchodit. Hrůza. Jedno CDčko má 5x víc než tam celej ten harddisk.

Tak teď si tam na ten novej disk zkusím nainstalovat Small Linux. (Speciální distro pro starý herky s pod 5 MB RAM.)

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

peknej bigtower

Anonymní řekl(a)...

slusny retro!
mel jsem presne takovej, muj prvni PC, akorat ne big, ale jenom tower. psal se rok 1992. 386DX 40 bylo v ty dobe ukrutny delo. stal 45.000,-Kc k nemu laserova tiskarna Cannon 37.000,-Kc.
Koupili me ho rodice, abych mel pri nastupu na stredni svuj pocitac. Tata v ty dobe zacal soukrome projektovat elektricky rozvody v prumyslu a ja si mohl privydelat na kapesny prepisovanim Technickejch zprav v T602! Zacinal jsem na DOS 5.0, pak samozrejme Win3.11.
Co si jeste zive pamatuju byly gamesy Lemmings, Keen, Another World, Wolfenstein, Spear Of Destiny, Doom... dobrej flashback :]

PS. puvodne jsem tady hledal vypnuti automatickyho prehravani z usb - nasel, vypnul, diky :]

Matthew.

Petr Schramek řekl(a)...

Luxuuus. Zrovna si tu s jednou 386 DX-40 taky hraju. Desku jsem jednou našel na smetišti, byla nádherně malá, má 8 SIMM 30 slotů , v každým mega. Chci ji udělat nějakou malinkatou skříňku, možná dřevěnou. Desku rozdělím v první ISA stromkem napůl, na jednu stranu půjdou karty, na druhouse presne co do vysky a sirky nad sebe vejde disketovka 3,5 a Hdd. Našel jsem doma krááásnej Seagate 845MB. Vzalo ho to! nejřív nechtěl bootovat, ale když jsme ho s kámošem přes bios zformátovali tak, že jsme zakázali 1. cylindr, tak už bootuje. Disketa frčí jak má, Win 3.11 taky. mám radost!!!

Unknown řekl(a)...

Moc rád bych si na tu 386ku nainstaloval český Windows 3.11, ale istalačky jsem už vyhodil, a už to nemůžu nikde sehnat.

Anonymní řekl(a)...

Vy tomu tady nikdo nebudete věřit, ale já mám doma stále celé PC 386Dx-40Mhz, 8MB RAM, 512KB VGA, 512MB HDD (Je to 1,2GB, ale deska víc nevezme) a jede to jako z praku. Hry dneska hrajeme na xboxu, PS3, dcera má počítaš s grafickou kartou Radeon HD5870, čtyřjádro corei...atd...atd, ale tohle PC je pro mne nostalgie a nikdy ho neprodám. Nejvíce si na něm cením to, že to bylo v roce 1992 moje PC a stále ho má. Má doma ve skříni čestné místo a občas ho vyndám, přenastavím čas a hraju Alone In the Dark. Je to paráda a těch vzpomínek, když jsem na tom hrál Doom 1 s nejnižšími detaily a skoro nejmenším oknem, ale hrál!!! 386DX na věčné časy....