středa, února 18, 2009

Francouzština ve Werichově předcséně

V předscéně o Hamletovi říká Werich něco francouzsky. Dlouho jsem nevěděl co, ale teď už to vím: Mon Dieu, quel malheur. Un petit bébé justement né est tout à coup assassiné. Česky to je: Můj bože, jaké neštěstí. Malé miminko, právě narozené je rázem zavražděné.

středa, února 11, 2009

Google kalendář v Opeře

Google Calendar se nedávno rozhodl, že se v Opeře bude zobrazovat nepoužitelně uzoučkej. Chytří lidé na fórech naštěstí přišli s řešením.

Vytvoříme si soubor CSS s následujícím obsahem:


#gadgetcell {
display: none;
}


a soubor uložíme někam třeba pod jménem calendar.css. Pak si v Opeře na stránce se špatně načteným Google Kalendářem klikneme pravým tlačítkem a dáme "Edit site preferences ...". V tabu Display nabrowsíme u My style sheet právě ten náš soubor calendar.css, potvrdíme a kalendář reloadneme.

Hotovo.

pondělí, února 09, 2009

Slovo dne: arg

Včera jsem byl s Petrem na výletě a někde jsme na pamětní ceduli četli slovo arg. Hned jsme si uvědomili jeho řídkost a bavili se o jeho užívání a původu.

Myslel jsem, že se používá jen k posílení negativních vlastností, ale Petr tvrdil, že se dá říkat i arg schön, arg gut apod. To potvrzuje i švábský slovník.

Etymologie slova jen potvrdila mou intuitivní doměnku, že se jedná o staré germánské slovo. Má překvapivý původ (Kluge 1995): arg, aus germ. *arga- Adj. 'feig'; das Wort gilt in alter Zeit als schlimmes Schimpfwort und hat ersichtlich eine sexuelle Nebenbedeutung, vermutlich 'beim homosexuellen Geschlechtverkehr die passive Rolle spielen'. (…) Herkunft dunkel. Ein Zusammenhang mit dem indogermanischen Wort *orǵhi- 'Hode' (gr. órchis usw.) ist wahrscheinlich, vgl. etwa gr. énorchis 'unverschnitten', litauisch eržùs 'lüstern, geil'. Die Einzelheiten bleiben aber unklar.

čtvrtek, února 05, 2009

Prohledávání namapovaných síťových disků pomocí Google Desktop Search

Data, která potřebuju prohledávat nemám v práci uložená lokálně, ani na externích discích, ale na serveru. Krásně by se v nich dalo vyhledávat pomocí Google Desktop Search, jenže právě síťový disky Google Desktop Search neprohledává. Prodává nějaký řešení za tisíce dolarů, což pro naprostou většinu uživatelů není myslitelný.

Našel jsem ale na webu návod, jak to zařídit, aby prohledával i síťový disky, co jsou namapovaný.

Musíme Google Desktop Search ošálit, a zapsat mu písmena síťových disků přímo do registrů, kam si je sám z vlastní vůle odmítá zapsat. Jedná se o dva klíče v registru


HKEY_CURRENT_USER\Software\Google\Google Desktop\HistoricalCapture\Crawler
CRAWL_DIRS=
CRAWL_FILE= DONE


Z klíče CRAWL_FILE vymažeme hodnotu DONE, (asi aby byl nucenej dál indexovat a nemyslel si, že už má všechno hotový) a do CRAWL_DIRS zapíšeme !C:↦!X:↦!Y:↦!Z: přičemž je tabulátor a X, Y, Z jsou písmena síťových disků, který má prohledávat. Normálně tam v regeditu tabulátory napsat nejdou, proto si celý řetězec !C:↦!X:↦!Y:↦!Z: připravíme v nějakém textovém editoru (třeba v Poznámkovém bloku) a do příslušného políčka v dialogovém okně regeditu to celé zkopírujeme.

Regedit zavřeme, počítač projistotu restartujeme a zadáme Google Desktop Searchi znovu vytvořit index.

Na stránce, ze které mám tenhle návod píšou ještě jak zařídit, aby se dal náš Google Desktop Search používat i z jiných počítačů.

úterý, února 03, 2009

Postel postavena

Konečně stojí postel. Nebylo lehký ji postavit, ale zvládli jsme to. Stáhl jsem si k ní na internetu originál návod (je to IKEA Fjelldal) a poprosil kamaráda Petra aby mi přišel pomoct. Pak už to šlo raz dva. V pátek to ještě oslavíme. Do tý doby už bych měl mít všechny věci uklízený tam kam patřej.