středa, srpna 13, 2008

Druhý let do Afriky

Letošní let do Afriky byl dost vyčerpávájící. V letadle jsem se moc nevyspal, sedadlo bylo nepohodlný. V pět ráno jsme přiletěli do Kapskýho města. Celej den jsme čekali na letišti, protože náš let do Upingtonu byl naplánovanej až na pozdní odpoledne. Venku byla strašná zima, asi 8 °C. V Lipsku, když jsme odlítali, bylo 36 °C. Já byl samozřejmě oblečenej podle Lipskýho počasí, takže jsem se na letišti ohříval konstantním třasem. Teprve po poledni se sluníčko prodralo krz mraky a hřálo. Teplota vystoupala asi na 23 °C, na sluníčku ještě víc.

V Upingtonu pro nás přijel Edru. Měl ve svým autíčku navigaci Garmin nüvi. S kufrem a baťohama jsme se do jeho auta sotva vešli, protože měl Erdu plnej kufr věcí pro oslavu 21. narozenin De Wittovic dcery Huibré. Slavili ji někde v Upingtonu. Pozdě večer nás pak ještě na ni zavezli, bylo to fajn, mohli jsme se tam alespoň najíst. Jídlo jsme s sebou žádný neměli. Oslava to byla velká, prej pro 130 lidí. Paní De Wittová vše potřebný navařila sama.

V sobotu jsme s Martinou zašli ke Grace, kde měla Martina uložený kolo. Bylo zdevastovaný. Píchlý, a zadní kolo zkroucený do osmičky. Gracin syn se nikterak nestyděl nám ho v takovým stavu vrátit. Grace byla na cestách, domluvili jsme se, že tam k ní v pondělí zajdem. Musíme vyjednat, aby nás někdo zavezl k babičkám na kraj města do těch slumových sídlišť. Sami už bysme k nim cestu asi nenašli. Byli jsme se podívat po levnějším ubytování. Bydlíme od pátku u nějakýho Hendrika v lehce nadprůměrným ubytování za 250 R/noc, ale v rozpočtu máme jen 120 R/noc. Moc jsme nepochodili, ale v nouzi by se to dalo snýst.

Pak jsme šli nakoupit zásoby jídla. Zjistili jsme, že naše oblíbená internetová kavárna už neexistuje. Škoda. Bývala otevřená i celou sobotu a půlku neděle. Ostatní kavárny maj otevřeno jen v pracovní dny a půlku soboty. Za ty drahý peníze, co jsme ubytovaný u Hendrika jsem si pak pozdě odpoledne alespoň užil v jeho zahradním bazénku (asi 3 x 6 m).

V neděli jsme dopoledne plánovali efektivní obchůzku hotýlků a ubytování, odpoledne jsme pak chodili od jednoho k druhýmu a ptali se na slevy při době pobytí jednoho měsíce. Většina z nich ani na tak dlouhou dobu pokoj neměla a ani po slevě cena neklesala pod 300 R/noc (pro oba), takže bysme furt byli v mínusu s naším přešetrným rozpočtem. Potřebovali jsme něco, co by nás oba dohromady nestálo víc než 7000 R/měsíc. Večer Martina volala ještě někam, kam jsme nešli, protože to bylo daleko od všeho. Je to nějaká farma přímo u řeky (Waterfront). Tam nám řekli, že nám můžou na měsíc pronajmout jeden dvoulůžkovej pokoj za 4000 R, s další místností, kde by se dalo dobře pracovat, za 5000 R. Plus daň (asi 17 %). Což se ještě hezky vejde do našeho rozpočtu. Takže jsme se tam byli hned podívat, a vypadá to, že to tady u Hendrika za tejden zabalíme a půjdeme tam na farmu.

Problém s ubytováním v Upingtonu se tedy zdá být vyřešen. Asi na tý farmě budeme pak i příští rok. Teď tam bude spolu s náma i nějakej tým filmařů.