středa, května 28, 2008

Přednáška o Klingonštině

Včera byl v Lipsku Marc Okrand, stvořitel Klingonštiny. Přednášel o ní, o tom, jak vznikala. Samozřejmě že jsem si to nenechal ujít.

Byl jsem rád, že nevyžadoval žádný znalosti filmů Startrek. Ba i lingvistický věci vysvělil tak, že tomu rozumněli i laici. Třešničkou na dortu v jeho přednášce byla zmínka o prvním rodilém mluvčím Klingonštiny. Máma na něj mluvila anglicky, táta klingonsky. Ale vázlo to samozřejmě z nedostatku slovíček. Dítě později Klingonštinu zavrhlo a mluví jen anglicky.

sobota, května 24, 2008

Konečně chiptunový rádio

Nevím jak vy, ale já si občas rád poslechnu chiptune. Na Nectarine radio je občas hrávali. Ale většinou jen na přání. Zbytek času vysílali trochu jiný, buť příbuzný žánry. Nedávno konečně vytvořili streamový rádio (MP3), který nehraje nic než chiptune. Není to na dlouhý poslouchání, ale občas to nezaškodí.

Poslední pobyt na Fürstenecku

Začátkem roku jsem se přihlásil na kurz pro diatonické harmonikáře na hradě Fürsteneck. Nebylo to zrovna levný, ale kurzy pro diatonický harmoniky nikde jinde v Německu nejsou. Ovšem zmýlil jsem se v tom, že ikdyž tam všichni hrají Bretaňský molový melodie na kvíkavý kastaňárky, že to prospěje i mně, heligonkáři. Neprospělo.

Hrát Bretaňský lidovky na heligónku je asi tak pošetilý jako hrát varhanní kusy na čembalo. Navíc se mi v moll hraje hodně blbě, protože molových akordů mám v basových knoflíkách velmi málo a můžu je hrát jenom tahem. Nikdy tlakem. Takže jsem se tam den a půl snažil zahrát jednoduchou nezapamatovatelnou molovou melodii tak, abych k tomu mohl mačkat ty správný basy, a pak jsem to vzdal.

Jde to, ale námaha je to obrovská, a primitivní bouree, který bych se horko těžko naučil hrát, mi za tu námahu nestojí.

Takže jsem s tím praštil, a jel zase domů. Už se tam na kurz diatonických harmonik hlásit nebudu.

čtvrtek, května 15, 2008

Google Calculator závorkuje

Když googla necháte vypočítat 4*1024*1024/150/60/60, tak vám závorkama naznačí, jak tomu výrazu rozumněl: (((4 * 1 024 * 1 024) / 150) / 60) / 60 = 7.76722963

Fajn věc.

středa, května 14, 2008

Koupil jsem si knížku o Linuxu

Chtěl jsem si dneska koupit knížku Programming in Python 3 od Mika Summerfielda, ale ukázalo se, že nalinkovavá informace o knize už není aktuální. Datum publikace knihy posunuli daleko do roku 2009. Ono se taky není čemu divit, protože Python 3 je zatím v alfa verzi.

Viděl jsem ale na pultě slibnou knížku Steffena Wenzela a Johannese Plöttnera, Einstieg in Linux. Die distributionsunabhängige Einführung. Popisují v ní totiž naprosto základní věci, jejichž znalosti se v každé sictribuci linuxu předpokládají. Pokušení si ji koupit jsem podlehl v momentě, kdy jsem zjistil, že celou velkou kapitolu věnovali příkazovému řádku.

středa, května 07, 2008

Měříme rychlost v pythonu

Změřte si, která varianta zdrojovýho kódu je rychlejší:

python -m timeit -c "<zde je zdroják>"

Návod jsem našel zde.

Python: výstup do souboru v UTF-8

Zase jsem se rozzlobil, jak je to komplikovaný: Když píšeme v pythonu zdrojový kód v UTF-8, a chceme, aby python zapsal do souboru nějaký string v utf-8, nestačí napsat

print >> soubor, u"něco v unicodu"

ale musí se to explicitně přikázat:

print >> soubor, u"něco v unicodu".encode('utf-8')

navíc musíme v prvním řádku svého zdrojáku uvést toto:

# coding=utf-8

Sdílejte zajímavé internetové stránky

Sdílet zajímavé zprávičky z předplacených RSS feedů mohli uživatelé Google Readeru už dávno. Ale pokud jste chtěli do svých shared items přidat stránku, z feedu, který neodebíráte, nešlo to (nebo jen velmi obtížně).

Teď už to konečně jde jednoduše. A dokonce ta stránka ani nemusí mít RSS feed. Popis, jak to zařídit je tady. Stačí si do lištičky browseru přetáhnout patřičný link a na stránce, kterou chcete nechat sdílet stačí na něj kliknout.

Já jsem tak zrovna nasdílel pár zajímavých stránek o programování v Pythonu, kterými se občas zaobírám, když marně v jeho nápovědě hledám, jak se co dělá.

pondělí, května 05, 2008

Python editor a debugger

Už mě nebaví psát python ve standardním IDLE. Zkusím to od teďka v SPE. Taky se učím používat Winpdb při odstraňování chyb.

O proměnných v Pythonu

Minulej týden jsem se musel hodně přiučit o proměnných v pythonu. Nejhorší na tom je, že se o tom v nápovědě nikde moc nepíše. Ještě že se toho ujal jeden šikovný blogger.