úterý, dubna 15, 2008

Lukostřelba

Dneska byla první hodina lukostřelby. Stříleli jsme z reflexního luku. Střílím jako pravák, protože mám dominantní pravý oko. Napřed jsem střílel z 22 librovýho luku a Soňa z 18 librovýho, ale 22 liber bylo na mě moc. Těžko se mi natahoval a Soňa často přetahovala. Tak jsme si je vyměnili. Pak už nám to oběma šlo líp.

Zničil jsem jim tam jeden šíp. Zamířil jsem moc vysoko, šíp se odrazil od rámu terčovnice, uvolnila se mu špička a roztříštil končík.

Python, Unicode a jiné drobnosti

Byl jsem zase pěkně naštvanej, když jsem zjistil, že Python neumí pořádně Unicode. Naštěstí nás lingvisty v pythoňáckým kurzu odkázali na tuhle stránku. Je už dost zastaralá, protože je napsaná o pythonu 2.1, ale je napsaná opravdu hezky, takže i já, naprostý začátečník s pythonem, jsem tomu porozumněl a spoustu se toho přiučil.

Ocenil jsem, jak blbuvzdorně její autor Frank napsal readme ke Gnosis Utils, takže jsem to mohl bez problémů nainstalovat. Nevim, jak bych byl jinak přišel na to, že se to instaluje povelem python setup.py install.

Taky jsem byl rád, když jsem se tady dozvěděl, co znamená to %s v pythoňáckým zrojáku HTML. Je to užitečná věcička.

neděle, dubna 13, 2008

Konfigurujeme funkci Fast Forward v Opeře

Jako okouňákovi by se mi hodilo, kdyby opera při povelu fast forward rozpoznala linknutý slovo "Novější" na okouních stránkách.

Našel jsem návod jak to udělat. Prostě se musí do souboru fastforward.ini zapsat do jazyků, který používáte klíčový slovo Novější.

Požární poplach v MPI

Dneska jsem byl v MPI a měli jsme požářní poplach. Vrátnej říkal, že hoří v jedný z laboratoří. Tak jsem to tam zabalil a šel domů.

sobota, dubna 12, 2008

Ebay a PayPal

Nedávno jsem si zařídil PayPalovský konto, a teď jsem se přihlásil na Ebay. Našel jsem tam totiž modelovej vláček, kterej už se rok nevyrábí, ale kterej takže jsem ho prostě musel koupit na ebayi.

čtvrtek, dubna 10, 2008

Sbírka barevných schémat pro Vim

Je sice japonsky, ale netřeba rozumět. Link.

Vim, R

Včera jsem nainstaloval Vim 7.1. Vyřešil jsem problém s unicodovým písmem. Baltazar mi doporučil volná písma DejaVu. Mají i neproporcionální písmo, který má poměrně dost znaků, takže je můžu používat i v gvimu. Je to opravdu hezkej textovej editor. Ještě se v něm mám hodně co učit. Ale líbí se mi moc. Je takovej, že uživatel může nechat ruce furt na klapkách a pracovat velmi rychle. nepotřebuje ani šipky ani Homy, Endy, PgUpy, PgDny, nic.

Na MPI jsou teď kurzy programování v Pythonu, tak na ně chodím, protože to je mezi korpusovejma lingvistama nejzoršířenější programovací jazyk. Na univerzitě navštěvuju kurzy R (progr. jazyk pro statistický výpočty.).