pondělí, března 17, 2008

Jsem nemocnej

Včera jak jsem jel těch 30 nebo kolik kilometrů v deště a větru jsem se nějak nachladil. Škrábe mě v krku a je mi všelijak nemocno. Od rána ležím v posteli. Teplotu už teď nemám.

neděle, března 16, 2008

Výstava modelové železnice

Výstava modelové železnice nebyla nic moc. Byla to spíš burza, každej shrábl z půdy starý rezavý vagónky zbytky rozebranejch kolejišť, rozložil si to ve Schkeuditz na stoleček a čekal, až mu to někdo odkoupí.

Byly tam ale dvě zajímavý věci. Velká Spur 1 řízená vysílačkou, a malý kolejišťátko (pavděpodobně TT) řízený přes Rautenhaus. Vypadalo to pěkně, s ovládacím softwarem na notebooku, ale nic pro mě. Rautenhaus vyvinul přístroje pro selectrix data BUS. Ale vlstně nic pro mě. Já už data BUS mám, daleko lepší v Märklin systems. Jen už konečně musí bejt software, kterej ho umí využívat.

neděle, března 09, 2008

Číslování linek MHD

Dneska mě napadlo zase něco mimořádně užitečnýho. Napsal jsem to do vynalézavýho blogu, tak šup šup, jdetě si to tam přečíst.

Jsem profesionální uživatel

Soňa si jednoho dne kupovala lístek v automatu LVB (Lipských dopravních podniků), a zjistila, že když se nezmáčkne žádná z voleb, ale začne se zadávat číslo na numerický klávesnici, tak vás automat na jízdenky pozdraví lichotkou, že jste Profi-Bediener. Lístky si pak lze kupovat zadáním tajnýho kódu. Dneska jsme se vraceli z představení dvou skupin improvizovanýho divadla a jak jsme měli na tramvajový zastávce dlouhou chvíli, zkoušel jsem zadávat různý kódy.

Měl jsem po ruce starou jízdenku, tak jsem prostě zkoušel zadávat různý nicneříkající čísla, který jsou na ní porůznu natištěný. Tak jsem přišel na to, že obyčejnej lístek lze ke koupi zvolit zadáním tajnýho kódu 7277701, čtyřjízdovou jízdenku pak zadáním 7277702 a krátkej lístek má kód 7277703.

Fyzikální hrátky

Dneska jsme byli se Soňou na zábavný přednášce o fyzikálních hrátkách a podíleli se na masově ovládaný hře. Bylo to docela fajn, ale physikalische Weihnachtsvorlesung na chemnitzký univerzitě byla o trochu lepší.

pátek, března 07, 2008

Test browserů Acid 3

Už je na světě test Acid 3, při kterým zatím neobstojí ani jeden ze známých browserů.

Vyzkoušet si ho lze snadno na příslušném místě

čtvrtek, března 06, 2008

Trable začínajícího LaTeXáka

Vlastně jsem používám XeTeX, ale to je to samý, jen lepší, protože je to v unicodu. Udělal jsem si na to blog, kam budu psát řešení všech nečekaných problémů, který musím při psaní doktorský práce v XeTeXu řešit. Píšu to anglicky, protože všichni TeXaři, který by to mohlo zajímat, beztak anglicky uměj.

Nokia E65: druhé dojmy

Když jsem konečně zjistil, kde si naprogramuju dva tlačítka rychlých přístupů a rychloikonky na desktopu (proč je jich jen 6?) tak už se mi s mobilem pracuje docela pohodlně.

Kontakty jsem si do skupin pořád ještě nerozházel, protože to je opravdu šikana.

400 MB MPtrojek, který jsem si tam nakopíroval na mobilu nemůžu poslouchat, protože jsem se svýma sluchátkama 100 let za opicema. Mobil nemá jack-out, počítá jen s bluetoothovejma sluchátkama, který si pro jejich vysokou cenu zatím nehodlám koupit. Ani tak bych ty MPtrojky neměl kdy poslouchat. Když už si udělám čas na poslech, můžu si rovnou sednout k počítači a poslouchat je tam.

Ovšem MPtrojky na mobilu jsou vzásadě výbornej nápad. Člověk si sedne s mobilem do auta, tam má pochopitelně bluetoothový rádio, na kterým bude poslouchat hudbu z mobilu. Nebo i takovej učitel folklorních tanců ke kterýmu se Soňou chodíme, chudák běhá přes celou tělocvičnu k notebooku a rychle zpět do kola aby vybral další taneček a stihl jeho začátek. Všechny nahrávky by mohl mít pohodlně na mobilu, a posílat je přímo z něj do bluetoothovejch repráků.

Vlastně jsem objevil krásu a užitečnost bluetoothovýho rozhraní, AVRCP a A2DP. Je to všechno moc fajn. Ale jak psali na lupě, Bluetooth by se měl činit, aby zvýšil svou přenosovou rychlost. (A možná i trošku ten dosah.)

Zatím jsem nezjistil, jak dostat video do telefonu. Zeptám se na to Mirka, ten se na E65 kouká na filmy. Ne že bych to potřeboval, ale zajímá mě to, jak to technicky udělat.

Taky mi schází program na PC, přes kterej bych mohl ovládat všechny funkce telefonu. Prostě všechny tlačítka (snad jen kromě vypnutí a zapnutí) by se přeci měla dát taky nějak ovládat dálkově. Nebo alespoň nějakej emulátor Nokie E65, něco na způsob emulátoru, kterej jsem měl pro Palma trojku. Nahrál jsem si do něj obsah Palmovy interní paměti a vše, co bych byl zkoušel na Palmu, jsem si mohl napřed nanečito (a hlavně rychleji) odzkoušet na emulátoru.

Zatím Horymíra (tak se moje Nokia jmenuje) využívám hlavně k tomu, abych si večer nebo u snídaně pročetl mejly. Soňa má wifinu, tak to jde. Myslím si, že 99.999 % provozu mobilního internetu je právě z Wifi. Skoro nikdo v Německu si nemůže lajsnout si jen tak zavolat na internet.

středa, března 05, 2008

Vposledku, šiř se!

Slyšeli jste někdy slovo vposledku? Já jsem ho dneska poprvé četl v příšpěvku Patricka Zandla na Marigoldu:

„Letošní rok bude ještě více rokem videa, než ten loňský. Soudí tak nejenom zahraniční odborníci, ale vposledku i tuzemský tisk, …“

Je to zajímavý slovo, který se zdá být něčím takovým jako německé letztendlich. Uvidíme, jak rychle se bude šířit do obecného povědomí. Patrick Zandl je v český blogosféře docela kabrňák, takže se určitě najdou mnozí, kdo to slovo začnou používat. Kdo ví, kde to pochytil on.

Přiznám se, že jsem se — omámen vposledkovou praktičností — musel podívat, jak takové německé letztendlich překládat. Jednoduše: koneckonců (nebo nakonec). Páťa mohl napsat „Soudí tak koneckonců i tuzemský tisk, …“.

úterý, března 04, 2008

Soňa udělala zkoušky

Dneska měla Soňa velký závěrečný zkoušky z vedlejšího předmětu. Pilně se učila a zkoušky udělala za 1,0 (-: Máme velkou radost, jdeme to dneska někam oslavit. Čím lepší celkový vysvědčení bude mít, tím snáz najde někde práci.

sobota, března 01, 2008

Mám novej telefon: Nokia E65 první dojmy

Bránil jsem se tomu dlouho zuby nehty, prtože mě můj starej Siemens C55 slouží dobře. Ale v práci u tatínka zakázali telefony s foťákem, a tak mu jeho zbrusu nová Nokie E65 je na nic. Tak jsem si ji vzal. Přecijen mu vydrží baterka dýl než tomu mýmu Siemensu.

Z Ovládání moc nadšenej nejsem. Chodí děsně pomalu. I obyčejná SMSka se někdy načíta dlouho, asi 3 s. Nechápu proč. To je dneska takovej problém na tak nadupanejch telefonech naprogramovat rychlý prostředí? Touchscreen by byl lepší volba než nějaký titěrný tlačítka.

Většinu funkcí, který jsem na Siemensu dělal dvěma až třema zmáčknutíma tady dlouho hledám někde hluboko v menu. Například přiřazování jednotlivých kontaktů do skupin. Já vím, že se to dělá jen jednou u každýho kontaktu, ale když jsem si importoval 50 kontaktů ze sim karty, přiřadil jsem jich asi 6 a vykašlal se na to. Přece nebudu u každýho dolovat někde v meníčkách a scrollovat tři stránky povelů abych vybral že chci kontakt přiřadit do skupiny.

Vývojáři by dneska měli počítat právě s tím, že si uživatelé do novýho mobilu kontakty importujou z toho starýho. Tak když maj tak blbě strukturovaný meníčka, mohli udělat nějakou zkratkovou utilitku na přiřazování kontaktů do skupin.

Komunikace s počítačem přes Bluetooth je dobrá. Náši domácí bezdrátovou LAN to taky našlo, ale brouzdání na internetu jsou muka, přestože používám Operu mini. Myslím že slepci se na slepeckým internetovým terminálu brouzdá rychlejc než vidoucím lidem na nokii.