pondělí, července 30, 2007

Fedora je plstěný klobouk

Dnes mi došlo, že distribuce linuxu Fedora se nejmenuje Fedora jen tak. Pojem fedora se v angličtině používá pro určitý typ plstěného klobouku. Jelikož Fedora linux staví na distribuci Redhat (angl. červený klobouk), která má ve znaku hlavu s červeným kloboukem tvaru „fedory“ (viz obrázek), má název distribuce Fedora vypovídat o příbuznosti mezi Fedorou a Redhatem asi tak jako bývalé Studio Jára se svým názvem hlásilo k Cimrmanovi. Škoda jen, že ne každému vtipná asociace mezi Fedorou a Redhatem dojde.

neděle, července 29, 2007

Fraktály

Včera jsem na okounu viděl odkaz na tohle video, kde se zazoomuje do Mandelbrotova fraktálu do neuvěřitelné hloubky.



V mohem lepší kvalitě (48 MB) si lze video stáhnout přímo na autorově stránce. Zoom je to opravdu nepředstavitelně velký. Je ještě o 28 řádů větší než kdybychom z velikosti známého vesmíru zazoomovali na ty nejmenší subatomární částice. Velikost původního obrázku v konečném zvětšení je 6⋅1072 světelných let. (Pozorovatelný vesmír má rozměr asi 2⋅1010 světelných let.)

Zajímavé je, že výsledné video bylo vypočteno pod DOSem programem napsaným ve Visual Basicu. Dosud pro moderní operační systémy neexistuje software, který by uměl počítat fraktály s přesností potřebnou pro takovéhle zoomy. Přitom právě moderní operační systémy by mohly při tak náročných operacích využívat vícejádrových procesorů i obrovské výpočetní kapacity špičkových grafických karet.

sobota, července 21, 2007

Jak správně pít whisky

Hledal jsem nedávno na internetu, jak se správně pije whisky. Našel jsem několik informací, ovšem málo z nich bylo opravdu odborných. Zvlášť na českým internetu se to hemží takovejma článkama, který myslím moh psát možná někdo, kdo se jednou u báru prásk přes kapsu, koupil si sklenku Tullamore Dew a už hlásí světu, co se má a co ne. Tedy jsem posbíral informace převážně z německejch stránek, kde se o whisky psalo opravdu na úrovni.

Základní otázky pití whisky jsou: teplota, ředění a sklenice.


Teplota:
Whisky má mít teplotu pokojovou nebo mírně nižší. Rozhodně whisky nesmí být chlazená, protože pak se nerozvíjí vůňe, která chuť doplňuje a provází. Z toho důvodu je nešikovný ji pít s ledem. S ledem ji rádi pijou v Americe, asi si myslej, jak je to cool, že to je jak ve filmu.

Ředění:
Žertovně se říká že whisky se má pít jen čístá, nanejvýš zředěná vodou z horskýho potůčku v zemi původu. (-: Ale ředění nepříliš studenou vodou (bez bublinek) se doporučuje, zvlášť u letitých a silných (jako např. Talisker). Ředíme vodou bez chuti a zbytečných minerálních látek. Prostě voda jak jde z vodovodu. Ta chuť whisky nejmíň ovlivní. Taky když ochutnáváme whisky, kterou jsme ještě nepili, můžeme si ji napřed napřed ředit vodou, abychom si na její čistou chuť postupně zvykali a aby nám silná whisky nespálila chuťové pohárky hned při prvním upití. Běžný poměr ředění je 1:1, proto bývají na správné skleničce pro whisky dvě rysky (2 cl a 4 cl). Ředit můžeme samozřejmě dle chuti a nálady.

Sklenice:
Ty válcový sklenice na whisky s těžkým dnem jsou populární mezi neodborníky. Na whisky se moc nehoděj. Z takovejch sklenic totiž aroma rychleji vyprchá. a pro jejich tlusté dno i stěny nemůžeme whisky v dlani zahřívat. Pravý znalec pije whisky ze skleničky na nožičce, jako je ta na obrázku. V ní má aroma dostatek místa se rozvinout, a přitom zůstává dýl uvnitř. Nasáváme ho mimoděk když upíjíme.

středa, července 18, 2007

Proč mít třesavku?

Třesavkou myslím třesavku velkou, nenápadného pavoučka, který spřádá tenoulinké téměř neviditelné sítě někde v rohu pokoje.

Za horkých večerů mám rád v pokoji otevřené okno, ale když se svítí, nalétá mi do pokoje plno havěti, komárů a všeho možnýho, co si na mě přes noc smlsne. V pokoji u Soni to není problém, když jsme usínali, všimli jsme si sítí dvou třesavek až tehdy, když byly obtěžkány malými muškami a komárami. V pokoji ještě nějaká havět poletovala, ale ráno jsme se nestačili divit. Sítě pavouků byly uklizené, v pokoji ani muška. Největší třesavka, říkáme ji Těžká Barbora, si ještě pochutnávala na vydatném úlovku. I Ferda a Sabinka vypadali spokojeně. Na wikipedii jsme se dočetli, že třesavky si rády smlsnou i na lidem nelibých pokoutnících, protože ti se ze sítí třesavek neumějí vyprostit.

Třesavky mi jsou ze všech pavouků nejmilejší. Za práci, kterou tu noc stačily odvézt, změnily můj odpor k pavoukům na obdiv a zájem o ně. Jsou to prospěšní a nenápadní pavoučci, kteří vám v pokoji vyřeší problém s dotěrným hmyzem.

Na otázku z nadpisu lze odpovědět i arachnologicky. Třesavka dostane třesavku, jakmile cítí nebezpečí. Ve své síti se dokáže kmitat tak rychle, že běžným útočníkům tak spolehlivě mizí před očima. Odtud jeho jméno.

pátek, července 13, 2007

Oranžovo-fialová statistika založena

Na diskuzním servru www.okoun.cz jsem založil klub, kam si chci denně psát statistiku, kolik jsem viděl lidí co měli na sobě něco oranžovýho a kolik lidí co měli na sobě něco fialovýho. Až nasbírám dostatečný množství dat, zkusím to ňák stytasticky vyhodnotit.

neděle, července 08, 2007

Oranžová móda

Minulý rok mě Soňa upozornila, na jednoho kluka, kterej se oblíká jen do oranžových věcí (kalhoty ale nosí černý). Brali jsme to jako jeho osobní vrtoch, prostě se chtěl mermomocí odlišit od ostatních. Ale od tý doby se Soňou pozorujeme, že se oranžová teď čím dál tím víc nosí. V sobotu jsme byli na festivalu lidových tanců v Rudolstadtu a tam byla koncentrace oranžové opravdu vysoká. To mě nutilo k zamyšlení, zda se oranžová nevyskytuje častějc třeba jen u příznivců lidových tanců. Ukazuje se, že ne. Pana holiče, Sonina souseda, jsem potkal v oranžovým tričku, když jsem odjížděl do práce, a dneska taky jsem ve městě viděl paní v křiklavě oranžovým roláku. Asi začnu počítat a sem zapisovat, kolik jsem každej den viděl oranžovejch lidí. Se Soňou si vždycky řekneme „poplach“, když vidíme někoho v oranžovým.

A jsem zvědav, kdy zase začne bejt oranžová vzácná. Další módou opomíjená barva, která by se potom mohla začít nosit je světlá fialová, jako měl Commander Keen, taková lila, jak tomu říká Božena Tlučhořová.